Još toga otkrivam ovih dana

Reciklirane voštane bojice

02 July 2011

Bilo da je povod Dan planete Zemlje, ili prosto sređivanje starih voštanih bojica, ovo će deci svakako biti zanimljiv poklon. Postoji nekoliko načina da reciklirate voštane boje.

1. Koristite posude za mafine, ili one silikonske raznih oblika. Izmrvite voštane bojice, ali se trudite da ne birate slične boje. Kada se u jednoj "posudi" bojice otope, možete ih promešati nekim štapićem tako da se naprave šarene spirale, kao tekstura. Ili prosto izmrvite boje bez nekog reda.
Prednost: možete dobiti neverovatne šare na bojicama.
Pogledajte kod Škrabalice, tamo ćete naći i korisne linkove.

2. Bojice otapajte u limenci, a oblike pravite od kalupa za seckanje kolača - modlica. Modle postavite na neku ravnu površinu (možete je obložiti aluminijumskom folijom ili koristiti plastični poslužavnik), sipajte otopljene bojice i sačekajte da se ohlade. Zatim polako izvucite hladnu bojicu iz modlice. Kaboose uputstvo.
Mada, uvek može da se desi da ne uspe, Green Pareting Project. :)  Možda je zato bolje prvo otopiti sve bojice u jednom velikom plehu, u rerni. Ostaviti da se MALO ohlade, a onda ih seckati, baš kao kolače. O tome Super Forest i I'm Feelin' Crafty.
Ili koristiti i rernu i modlice, ovde.

3. Koristite posude za led, bez straha da će se istopiti. Ovo je metoda koju smo mi koristili.
Mana: morate topiti bojice boju po boju, nema teksture već se različite boje mešaju dajući treću. 
Nova voštana bojica sastavljena je od slojeva boja.

Potreban materijal: 
stare bojice, 
posude za led neobičnih oblika, 
limene posude (duboke, konzerve ili limenke od soka ili piva),
...
štipaljke, za pridržavanje, ako koristite (tanke) limenke,
drveni štapić za ražnjiće (kažu da može i plastična kašičica), kojim ćete mešati bojice da bi se brže otopile,
šerpa sa ključalom vodom.

Preporučujem odlično uputstvo na blogu Chica and Jo!  I dobre slike ovde.
Stavite izlomljene bojice (u jednoj boji) u limenku, a nju u šerpicu sa ključalom vodom. Kada se komadici bojice skroz istope, sipajte ih u kalupe. 
Ne morate da koristite kašičicu za to, možete i nakrenuti limenku, a prethodno je na jednom mestu savite da napravite deo za oticanje kao kod džezve. 
Ne zaboravite, do tada ih morate mešati sve vreme. Ne brinite, masa se hladi jako brzo tako da neće biti toliko vrela da otopi gumene kalupe za led.
I tako sloj po sloj.


Kalupe koje ste koristili za voštane bojice svakako ne možete koristit za hranu, mada se čini da rešenje za struganje boje sa zidova posude ipak postoji: vidite ovde.

 
Na kraju, srećno crtkanje!!!

4 comments:

3xmama said...

Vidjala sam ovo na mnogim sajtovima, ali ove vase su BAS lepo ispale. Meni se dopada sto boje nisu izmesane, a i zanimljivi su oblici.

Koliko ste bojica utrosili da popunite jedan kalup?

Ninočka said...

3xmama, koristile smo 2 kutije voštanih bojica, 24 komada. Mislim da je bilo toliko. A oblici su kLUPI Z led iz "merkatora", ima voćkica, kornjačica... a mislim da je cena oko 90 dinara, možda i manje.

Anonymous said...

Hi! Thanks for linking my blog! My crayon cake fail is silly isn't it?? :) Happy crafting! Kathy

Ninočka said...

Dear Kathy, I think it's all well that help us learn something new. Thank you for that, I like your post. I'm glad you've been seeing my blog.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.