Još toga otkrivam ovih dana

Bojenje pomoću krep papira

04 August 2011

Možete ga koristiti kao papir za uvijanje poklona, podlogu za dalje crtanje, pravljenje uvijača za sveske, igru sa decom, učenje mališana o tome kako se mešaju boje... u svakom slučaju ovakvo bojenje papira je zabavno i veoma jednostavno.

Potreban materijal:
  • papir koji dobro upija vodu (mi smo za uvijanje poklona koristili flis papir jer je veliki, ali sigurno postoji papir koji bolje upija i vodu i boju sa njom),
  • krep papir
  • prskalica, fajtalica, dečiji pištolj za vodu
  • sunčan dan
Postupak izrade:
  • krep papir iscepkajte ili iseckajte na male komade, recimo kvadratiće
  • postavite preko belog papira
  • pokvasite fajtalicom tako da krep papir bude skroz mokar i da se sav zalepi za podlogu (boja će se preslikati samo na delu koji dodiruje papir)
  • sačekate da se sve skroz osuši i krep papir će se sam odlepiti, nemojte ga pre toga skidati jer možete da oštetite tj. pocepate donji papir koji upija boju.
Obratite pažnju na podlogu na kojoj radite. U našem slučaju to je bio beton i boja se sa krep papira preslikala na njega čitavom površinom. To mi je dalo ideju da u drugom pokušaju stavim ispod flis papira  plastičnu podlogu (mušema ili kesa). Mislim da je, pored toga, odabir onog papira koji treba da upije boju sa krep papira, presudan.

Ideja sa bloga The Little Red Hen.
Varijranta koju još nismo probali, ali je sledeća na redu, je papir u duginim bojama. Radi se sa trakama od krep papira koje se postavljaju jedne do druge, pa iznad toga papir, a onda sledi kvašenje papira sundjerom. Javlljamo čim vidimo šta je bolje, koja metoda ostavlja bolji trag.

3 comments:

Škrabalica said...

ovo deluje tako zabavno!

3xmama said...

I ovog puta ste se lepo zabavili :-)

Mislim da nema veze sto vam je beton pokupio malo boje, otisci su i pored toga dobro ispali.

Negde sam videla ovu tehniku, ali primenjenu na belo platno. Cini mi se da se boja posle moze fiksirati peglom...

Ninočka said...

Jeste zabavno, prava letnja zanimacija!

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.