Još toga otkrivam ovih dana

Zabava uz pikado i balone

03 August 2011

Prošle godine smo pravili gusarsku rođendansku proslavu. Bila je tu torta u obliku broda, mapa sa blagom, zlatnici od kartona i folije od čokolade i još neke sitnice za dekoraciju stola. Bilo je i gusara od papira i štapića od sladoleda - deo pozorišne predstave "10 ljutih gusara". Ipak, potraga za blagom tj. poklonima, pominjala se i pred ovaj rođendan. 

Zato sam morala da smislim nešto neobično, što će zabaviti četvoro dece uzrasta 4, 6 i 8 godina i novopečenog jedanaestogodišnjaka. Pre nego što je slavljenik stigao kod babe i dede, uvili smo pokone. Eko papir koji smo mi kupili, možete napraviti i sami po uputstvu sa bloga vreme igre, za papir i tuš.

Za šare smo koristili belu temperu, koju smo razredili sa malo vode i... krompire. Od njih smo izrezali jednostavne oblike, srce i zvezdu. Nismo se baš pridržavali saveta o oblicima koje možete naći na blogu make and play, najviše zbog toga što sam ja imala ideju da posle još nešto docrtavamo po otiscima. Međutim, pečatiranje nije išlo podjednako lako svima, zato smo posle otisaka odustali od daljeg rada. Moram naći bolju boju za nanošenje, ili bar i ja smišljati neke igre.


Ono što je na proslavi dugo vremena zabavljalo svu decu, bilo je gađanje balona strelicama za pikado. Na prvi pogled obični baloni bili su napunjeni malim kesicama gumenih bombona Party mix, Sugarland, kupili smo ih u Lidlu. Kesice jesu male, ali ih nije bilo lako ubaciti u balone.

 
Tehnika je jednostavna: navucite uski otvor balona na prste, palčeve ili kažiprste, tako da dođete do kraja balona. Zatim ga razvucite što više tako da bombone ubacite u onaj širi deo i naduvajte balon odmah vazduhom. Svaka pomoć će vam dobro doći. Ako vam je ipak potrebno više objašnjenja, nabasah na ovo uputstvo u reči i slici.

Mislim da su pojedinačne bombone jednako interesantne deci kada balon probuše, a roditeljima je sigurno lakše da ih ubacuju komad po komad kroz uski otvor balona. Ipak, ako imate ideju da u balonu bude mnooogo bombona i većih slatkiša, evo uputstva sa bloga inchmark koje bi trebalo sigurno da pomogne.


Balone smo okačili povezujući ih kanapom, ne zaborte da podloga mora biti drvena jer je u pitanju pikado. Deca su imala zadatak da jednom nogom zakorače u staru gumu bicikla i odatle gađaju, jednom strelicom. Najmlađeg smo pustili da malo priđe, al svakako im morate napraviti graničnik ni previše blizu jer treba im izazov, ali ni predaleko, inače recite zbogom njihovom samopouzdanju.

Kako se igra bližila kraju bilo je sve teže doći do nagrade, a pošto je pukao i poslednji balon deca su se između sebe menjala sa kesicama.

Na kraju smo otvarali pokone, 
jeli tortu, 
i ostavili decu da se i sama zabave.


Divan dan!

3 comments:

3xmama said...

Divan dan vam je bas bio DIVAN.

I bas ste se potrudili oko balona :-)

Nasmijano nebo said...

ajme što je ovo dobra igra za proslavu rođendana. bravo! svakako ću je iduće ljeto uvrstiti u program.

ali... daj mi reci jesu li djeca znala gađati i pogoditi. ja sam imala igru u kojoj su trebali baciti lopticu kroz velike ralje morskog psa pa sam se jako iznenadila kako današnja djeca ne znaju bacati niti gađati, a kamoli pogoditi. igru sam igrala prvo sa 7godišnjacima (strava) a onda s 11godišnjacima (još veća strava). Uspješan je bio samo jedan dječak koji trenira košarku.
a sigurna sam da bi na kompjuterskoj simulaciji svi bili veoma uspješni.

Ninočka said...

Pa imali su malu pomoć odraslih (zapravo tatinu), ali samo u vidu pokazivanja kako da drže pikado. Vidi se na jednoj slici kako koriste dva prsta. Brzo su ušli u štos, jer kad se pokazalo da pravilno držanje pikada pomaže da se dođe do nagrade, svi su pratili uputstva i gledali kako gađa ono drugo dete. Nije bilo problema. Čak su i poslednji balon strpljivo pokušavali da probuše. Bili su ljuti na sebe kad promaše, ali i uporni. A za taj poslednji trebalo im je baš mnogo vežbe i vremena.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.