Još toga otkrivam ovih dana

Ovog leta...

13 October 2010

 Blog je baš ostao u senci obaveza, ali nadam se da će se to uskoro promeniti (zvučim kao da to ne zavisi od mene, desiće se samo od sebe?!? #%/%$#"zzz!%$#)

Za početak, podelićemo sa vama neke od uspomena na leto koje je za nama.
Ovde ćete videti neke od igara koje smo voleli, pored toplog vremena, bazena u dvorištu, rolera i trotineta, ljuljaški u parku, bosonogog trčanja po dvorištu. Jasno je da mi toplo vreme nedostaje, ali vidim da deci nije tako - ponekad se sa skupljenim obrvama interesuju "kad će više taj sneg?".


...pravili smo pozorišnu predstavu "Zunzarina palata". Posle podele uloga četvoro dece je crtalo "lutke" kako je htelo: neki su gledali u crteže iz ove knjige, neki su ih smišljali sami,
Niki je tražio da mu mama nacrta zeca koji je on zatim obojio, Beti je precrtala ZunZaru iz knjige. Baš sam bila zadovoljna, i to nije laka stvar, treba i to znati.

Klinci su se sami organizovali: neko je crtao "lonce, čanke i ćupove", neko bojio a neko lepio na kola!
Moje malo petogodišnje dete nisam htela da opterećujem ulogom, ali pokazalo se da se ovi stihovi brzo i lako uče napamet, kroz 1 generalnu probu i 2 izvodjenja.


... pravili smo voćne salate, najčešća poslastica na našim pižama žurkama.
Volim ove letnje djakonije, svega ima samo mora da se secka. Po mali nožić i zabava počinje, deci dajte mekano voće i pažljivo sa izborom noža.
 ... pričali smo o "junk food", oni koji idu u školu preveli su je kao "djubre hrana".

Znali su svi (deca uzrasta od 3 do 10 godina) dosta o tome šta ne treba da unose u svoje telo, i zbog čega. Lisnata testa, koka kola, gazirani sokovi, slatkiši kao npr. keksevi sa biljnom masti (plaznu smo izbacili iz te grupe), čipsevi, grisine i slično, hamburgeri i pljeskavice, mesne preradjevine... sve su ocenili kao nezdravo. Složili smo se da ponekad "mora" i to da se jede.Naša hrana koja i izgledom podseća na smeće mešavina je 

  • pudinga od čokolade, 
  • čokolade za mešanje, izrendana,
  • bombonica sa čokoladom (lešnik, suvo groždje ili brusnice, ili bilo šta drugo u čokoladi, da se dočara boja, hmmm),
  • gumeni crvi

...pravili smo gusarski rodjendan, a prikazali smo vam samo jedan deo onoga čine smo se zanimali danima. Bilo je tu i gusarskih kapa i zlatnika (crna čokolada bambi uvijena je u foliju zlatne boje, nije reklama :) ), torbica za zlatnike...
Najinteresantnije im je bilo da traže poklone po ostrvu = Dedinom dvorištu i kući. Svakom detetu poklon je bio sakriven na drugom mestu, mapa je služila da otkriju gde je to.

Bazen = jezero, kuća = pećina... lepo smo se zabavili.

Deset ljutih gusara su trebali da budu deo predstave, na kraju nije se stiglo sve, ali su ostali da se pesmica recituje a oni šetkaju po "ostrvu".

 Torta je bila čokoladna, još sam koristila one čokoladne bombone sa lešnikom (djulad), melevene orahe (prašina na brodu), čokolada "životinjsko carstvo" zato što je dovoljno tanka (ograda), noblice (topovi). Na kraju, gusare je crtao slavljenik a nije ni znao zašto.

... kavez za ljubimce smo pravili po uputstvu iz jednog dečijeg časopisa.

Koga zanima mogu da objasnom u nekom od postova. Do tada, ušivajte u ovim jesenjim danima.

4 comments:

gospodja Tralalalinski said...

Nedostajali ste... I vi i vase uvek odlicne ideje. Zagrljaj!

Ninočka said...

Hvala puno, tako prijaju ove reči. Ali mi smo vaše igre redovno pratili. Mislim da ono vaše igralište zaslužuje da se pojavi na svim onim mestima koja pisu o kreativcima.
Samo napred!

hanci06 said...

Super igrice,divno ljeto!Mi smo lunjale po vani,najčešće plivale na Jarunu (kad je Hana skinula gips),a ovakve predstave nas tek čekaju.Sviđa mi se ideja o gusarima,malo ćemo tu potragu za blagom razraditi za potragu po stanu,a i lutke nam svakako stižu!
Ugodnu zimu i češće javljanje želim!

Ninočka said...

Hvala na ovim predivnim zeljama. Kad budete pravili gusarski rodjendan, javite da vidimo kako je bilo. Jedva cekamo!

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.