Još toga otkrivam ovih dana

Roštiljanje

23 October 2010

Mama Ana je pre nekog vremena pravila domine. To mi je dalo ideju za ovaj post.

Igra o kojoj je reč na prvi pogled nije probudila neko naročito interesovanje kod mene, a mislila sam da je kod dece sve novo zanimljivo samim tim što je NOVO. Međutim, igra je odlična.
Prvo pravila, ukratko... bar ću se truditi.
Potrebna je kockica i 4 figurice,

... za svakog od 4 igrača po jedan talon (sa po 9 sivih elemenata), 

... tabla za igru
i 36 kartica: 9 pomenutih elemenata u boji i za svakog od njih po 4 (iste) kartice.

Na početku svaki igrač uzima talon i figuricu u istoj boji, start je ugaono polje table u toj boji. Igrač baca kockicu, pomera se po tabli za dobijeni broj mesta i kada stane na polje, uzima istu takvu karticu i poklapa na svom talonu odgovarajući sivi element. Ako je on već poklopljen ili ako stane na neko od polja u uglovima table, igra tek u narednom krugu. Pobednik je onaj ko prvi na svom talonu poklopi sve elemente.

Dok provodi vreme igrajući se sa roditeljima ili drugarima, dete uči da pobeđuje i gubi, bacanjem kockice i kretanjem po tabli ono uvežbava brojeve, starija deca će možda probati i da prevare saigrače.
Pored toga, dobre strane ove igre su:
  • dete ne može biti izbačeno iz igre, recimo "pojedeno" kao u "ne ljuti se čoveče".
  • na početku igre kartice se nasumice poslažu po tabli za igru, po belim kvadratima. Kada počnu da traže ono što im treba deca razvijaju moć opažanja, istovremeno jačaju upornost. Istrajte da sami pronađu ono što im treba, i kada počnu da se nerviraju što im to ne uspeva brzo.
  • sive likove treba preklopiti odgovarajućim u boji... a onda mi je blog Made By Joel dao ideju da sve ove sive površine prefarbam markerom u crno i postignem efekat senke. To je još jedna odlična vežba dečijih čula.
 Ako sami budete pravili ovako nešto, možete da iskoristite Joel-ove mačke, a ako još date detetu da ih oboji biće vam zagarantovani sati zabave.
Pri tom vam nedostaju 3 životinje (ili mace), pa možete i tu da angažujete dete. Na primer, dajte mu da ih nacrta (zanimljivo uputstvo nalazi se kod Škrabalice), a vi se pobrinite da to fotografišete i  u nekom programu sredite tako da dobijete po 2 slike za veliku tablu, 4 sličice za kartice i 4 senke za talone.
Ako vam to izgleda komplikovano, Joel može da pomogne opet :).

Iskreno, za sad je sve ovo samo ideja u Maminoj glavi, ali...ako deca budu zainteresovana možda od toga ispadne odličan poklon. Homemade :)

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.