Još toga otkrivam ovih dana

MAMA, KUPI MI...

02 April 2011

 
Lutka od kukuruzovine za nas je bila pravi hit.

 Čitajući februarski "Mali zabavnik" sa decom, došli smo do priče o porcelanskoj lutki koju je kraljica Natalija Obrenović, krajem XIX veka, poklonila dvogodišnjoj devojčici u jednoj šetnji Kalemegdanom. Deca su se oduševljeno setila ove lutke, i rodila se ideja da vam prenesem naše utiske sa izložbe "Mamaaa kupi mi..."

Mi smo izložbu posetili početkom decembra, ali vidim da ona još uvek traje, pa je toplo preporučujemo.

 
Deca su počela da posmatraju eksponate hronološki naopačke, od igračaka od kojih neke imaju i sami, pa do porcelanske lutkice sa početka priče. Ja sam ih čak i hrabrila da krenu tim redom. 
Ideja je bila da zadovolje radoznalost (kao u prodavnici), a da onda na miru pogledamo sve ostale eksponate. Bila sam u pravu, sve što je izloženo bilo je vizuelno proučeno i propraćeno sa mnogo pitanja.

Lutke od hartije koje imamo i mi, ja ih volim i forsiram, a Beti to prihvata sve više.

 
Kada sam ja bila mala ove lutkice iz šibica su bile obavezna stvar koju sam kupovala na letovanju u Grčkoj. Mislim da i sad imam bar jednu, u onoj fioci koja se u kući mojih roditelja, koja se još uvek vodi kao "moja".

Ovu gumenu devojčicu i gumenog Pinokia koji se vidi na slici ulaza u Etnografski muzej, deca su prepoznala: "Mama, ovo i mi imamo kod Babe i Dede!". 
Smešno... "MI"... e da znate... to je moje! Doduše kažem vam to u sebi, al to ne znači da vam poklanjam, samo vam pozajmljujem. I tačka, nema rasprave!

 Krpene i gumene lutke u narodnoj nošnji.

A onda, na dalje sve starije igračke, čak i smederevac, i kolica za bebe kao prava. I krpene lopte, čak i neke igračke za koje nismo ni znali odakle na izložbi i kakva je priča vezana za njih.
Ali ovo je zaista pravi poklon i za decu i za roditelje, a verijem i za bake i deke. Ovi prvi će moći mnogo da nauče, ostali da se mnogih stvari sete.

Verujete li da je i ovo igračka?!!

A sledeće je "obuci Cicu". Znam da se negde krije kutija puna mojih Cica, i Helge i Kamaička i svih ostalih koje sam sekla svakog petka, kada je izlazio Politikin Zabavnik. Pa spakujem odela u kovertu, a koverte u kutiju. Na kraju obavezno i selotejp, "šnajderka" na delu ako se nešto pocepa... Dakle... Etnografski muzej!

2 comments:

huana said...

Divna izložba! Zavidna sam ti na prilici da ju posjetiš,al baš mi je drago da si o njoj pisala,jer sam se i ja prisjetila mnogih svojih lutaka i nekih,koje imamo kod bake!

Ninočka said...

:) mislim da bi kod baka ova izložba budila najviše uspomena: njihove igračke, pa one koje su im deca imala, pa onda unučići. Stvarno super ideja.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.