Još toga otkrivam ovih dana

Instrumenti

27 November 2010

Pre nekog vremena, baš posle posla, imali smo druženje sa decom, u obdaništu. 
Tema: muzički instrumenti. Lako ćete naći na netu neke zanimljive stvari, ali ja moram ovom prilikom da pohvalim Tatu jer je osmislio veoma dobre igračke koje su "svirale". Uostalom uverite se u sami!

 
Ovako je sve počelo.

Tata je pravio veliku frulu, flautu ili obou. Kakogod, uspešno je napravio duvački instrument pomoću velike katronske tube  i 2 plastične čaše koje su tu tubu zatvarale na oba kraja. Onda je na tubi napravio otvore, sa jedne strane tube jedna rupa kao pisak, a sa druge rupice kao na fruli. I lako se "sviralo"!


Napravio je i gitaru: od plastične flaše, tube od aluminijumske folije, velike gumice i dva plastična valjka (ili kartonaska) koji  su držali tu gumicu rastegnutu.
Pogledajte kako nam je gitarista ponosan!

Devojčice su farbale zvečke.


 Gajde nisu htele da sviraju, možda smo stavili premalo novina, ali bar dobro izgledaju.
Uputstvo smo našli na netu.

Desno je gitara od kutije od cipela.

Kastanjete (levo, ove oslikane pasuljem i nekim semenkama) su napravljene od kartona elipsastog oblika na čije su krajeve zalepljeni zatvarači od pivskih flaša. Od  kartona za 10 jaja napravljene su zvečke (ispred kastanjeta) dva nosača izrezana su i zalepljena jedan za drugi a unutrašnjost je ispunjena zrnevljem. Različito zrnevlje proizvodi različit zvuk.

Na slici desno su daire: 2 prazne rolne od selotejpa, bušni zatvarači pivskih flaša i žica na koju se nižu. Važno je paziti da se žice što bolje zalepe za kartonske krugove jer dete može gadno da se ubode ako neki kraj ostane da viri. Zato je samolepljivi tapet odlično rešenje. Ispred su kastanjete od poklopaca za tegle, sa trakama u koji se uvlače prstići. Moglo bi se reći da su činele ako se skine selotejp koji ih spaja.


Kao što vidite bilo je tu i bubnjeva, velikih truba, rainstick, zvački u limenkama i staklenim flašicama. Tu su negde i frule od slamčica raznih dužina, super stvar! 
Napravile smo (mi ženske) i zvečku po ugledu na ovu, samo što nismo imale granu pa smo spajale neke drvene viljuškice, mislila sam da će se brzo raspasti ali srećom još su žive. Drvofix je čudo :).
I svega i svačega još... Ali najvažnije je bilo što su svi uživali, i roditelji i deca! Jedva čekamo sledeće druženje!

3 comments:

Škrabalica said...

Oh, kakva divna zabava! Super je što vaš vrtić organizuje takva druženja :D

Ninočka said...

Stalno nas zovu na pojedinačana druženja sa decom, kad želimo da provedemo par prepodnevnih sati sa njima. Jedini je problem što ja radim baš u vreme njihove najveće aktivnosti. Između doručka i užine pred spavanje. :( Možda se ipak smađem, preneću kako je bilo.:)

Anonymous said...

прочитајте цео блог прилично добро

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.