Još toga otkrivam ovih dana

Putovanje sa malom decom

23 November 2010

Ove godine jesen je bila neobično topla, ali dužina dana, bar njegovog svetlog dela, ne može se menjati. Već oko 4 popodne kada izlazim sa posla počne da pada mrak, pa po decu u vrtić i sat vremena pošto sam krenula kući, već je veče. I po takvom jednom danu krećem na put koji je potrajao (Ibarska magistrala - sve je jasno) čitava 3 sata. Ja sa decom na zadnjem sedištu, a oni idu iz obdaništa - naspavani, siti i spremni za učku.

slika preuzeta odavde
Šta raditi u autu, na magistrali prepunoj kamiona koji mile? Kako učiniti da put ne bude naporan?!
Igrice koje su nama pomogle da stignemo na odredište veseli i odmorni (naravno da su plazma, voda i neke bombonice ipak obavezni deo prtljaga):

1. Na slovo, na slovo  
Igrači naizmenično govore po jednu reč koja počinje na dogovoreno slovo, a koja nije već bila pomenuta. Pobednik je onaj ko poslednji navede neki pojam, lična imena nisu dozvoljena da se koriste (sem kod mlađe dece).
Posle izvesnog vremena ova igra prerasta u igru asocijacija, gde vi detetu opisujete reč koju ono treba da pogodi. Recimo za slovo L, "sa čim seka voli da se igra?" - "Lutka".

Podstičite decu da vas pitaju za objašnjenje svakog pojma koji ne znaju šta znači, a vi ste ga naveli (furuna). Ponekad ih pitajte da vam objasne šta su oni naveli ili šta misle da je to što ste vi rekli, biće zanimljivih i smešnih odgovora.

2. Zamislio sam životinju (predmet u mojoj sobi/ kuhinji...; zanimanje ili nešto slično)!
    Zamislio sam nešto što počinje na slovo ...
pingvine smo pravili
Deca ovo prosto obožavaju, bilo da pogađaju ili zamišljaju životinju. U igri smeju da se postavljaju samo ona pitanja čiji će odogovor biti DA ili NE. Recimo, "da li ta životinja ima 8 nogu?". Dok je odgovor DA pita isti igrač, kad postane NE prelazi se na sledećeg.
Oko pingvina sam se svetski namučila. :)
 
3. Šta je sve plavo (neke boje) u prirodi? 
    Šta je sve okruglo (nekog oblika)?
Nije nam baš išla ova igra, ali smo bar usput ubili vreme. Ideja je da se navode sve stvari, bića, pojmovi sa nekom zajedničkom osobinom, naizmenično kao u igri "na slovo na slovo". Recimo, plavo je: more, nebo, reka, jezero, oko, cvet,... kad nema više prirodnih stvari pređemo na bilo šta: autić, haljina...
Mislim da su oblici ipak bolja varijanta.

4. Sastavimo priču zajedno
Iako je ovo definitivno igra za stariji uzrast, naša priča je pokrenula lavinu smeha jer su se deca trudila da bude što apsurdnija i blasavija.
Počela sam ja jednom rečenicom, ("bio je lep i sunčan dan"), a deca su nastavila tako što se svako nadovezivao sa po jednom svojom. Najteže im je da shvate da priča neće ići tokom koji su oni zamislili, jer sam im ja običnno pravila nenadane obrte.
E pa sad. šta da se radi...

5. Leti leti...
Stara igra koju ne treba izostaviti, deci je laka pa im daje mogućnost da pobeđuju. Za odabrani pojam jednostavno se odlučuje između leti i ne leti, a mogu da se uključe i prstići: ispružite ih kad leti i savijte kad ne leti. I ponekad namerno pogrešite.

6. Papir kamen makaze
Na netu igrajte ovde kad vam je dosadno.
U kolima je pravilo:  papir je otvoren dlan, kamen pesnica, makaze 2 ispružena prsta. Pobednik se bira po sistemu: papir umotava kamen, kamen lomi makaze, makaze seku papir.

7. ZA KRAJ: brojanje u sebi :)
Probajte, možda od truckanja i lagane muzike ipak neko zaspi. Napominjem, šanse su male... gotovo nikakve... meni je, da napravim predah, više pomogla plazma.

4 comments:

gospodja Tralalalinski said...

super ideje, posebno kad dete ima muke sa mucninom tokom voznje, pa knjige, stikeri i bojanke odmah otpadaju.
Poljubac!

Ninočka said...

Mi nismo mogli ništa drugo da radimo jer je bio mrak, ali od tad redovno igramo ove igrice gde god da krenemo. Čak i za vreme kratke gradske vožnje.
Hvala za poljubac, šaljemo i mi vama jedan veliki! :)

huana said...

Za naše biciklističke ture ja bih još dodala pjevanje na sav glas,što glasnije to bolje :-)

Ninočka said...

Super ideja, i pevanje ali narocito biciklisticke ture! Priroda, druzenje, rekreacija, uzivanje!

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.