Još toga otkrivam ovih dana

Pingvini

25 April 2010

  Danas je svetski dan pingvina!
Zato smo popodne posvetili toj temi. Mislila sam da ćemo pingvine praviti od kartonskih rolni potrošenog toalet papira,crnog i belog  papira za kopiranje (ili tempera) i narandžastog kolaža. Ali deca nisu bila zainteresovana da lepe pa smo na kraju završili sa crtežima: flomasteri, beli tanjiri od kartona, narandžasti papir za kljun i žica (pipe cleaner) za noge.


Doduše Nikijev pingvin je poplaveo; kad ja hoću da crtaju na crnom papiru, pa seku i lepe na papir u drugoj boji, pa onda da zalepe kartonski tanjir, pa... Danas je to proglašeno suviše komplikovanim.
Veoma sam zadovoljna njihovom spremnošću da sami nacrtaju pingvina, sigurni u svoje delo, prosto ponosni na sebe same.

Još jedna ideja koju sam imala bilo je da napravino lutke za prstiće, od hartije ili filca ili pipe cleanera i loptica od stiropora. Jednostavno se prave jer se radi o samo tri boje (crna, bela, narandžasta) i to bez ušiju ili nekih komplikovanih detalja. Ali onda sam otkrila da ne znam ni jednu priču ili pesmu o pingvinima. U knjižarama nema dečijih knjiga na tu temu, a ni na netu nisam našla ništa na srpskom jeziku.

 Pingvin je u međuvremenu dobio uši, a Niki mu upravo farba kljun. 
Ko ne vidi gde je šta, nek stavi naočare, ili neka pozajmi od pingvina! Baš!

Druga stvar je da me Beti iznenadila svojim poznavanjem te tematike. Nizala sam pitanja:
- Gde žive pingvini?
- Kako im se rađaju mladunci, odakle?
- Koja su onda oni vrsta životinja?
- A čime im je prekriveno telo?
- Ako su ptice da li lete?
- Čemu im onda služe krila?
- A šta jedu? Gde nalaze hranu?
- Ko brine o jajima? Tu nam je ispričala kako oni jaja čuvaju na svojim nogama i prekrivaju ih telom.
Odakle sve to zna??? Eliza Trnavčević!!! Setila se epizode u kojoj je njen majmun odmenio tatu pingvina... Mala pametnica, meni to nije bilo ni na kraj pameti. Pa nije uticaj televizije obavezno loš, samo ga treba dobro kontrolisati.

Kako se ne vidi da je ženski pingvin?!? A trepavice?

A spremajući meso za ručak pričali smo o masnoći, ustvari naslagama  sala koje pingvini moraju da imaju na telu da bi mogli da budu na ledu, zaštićeni od hladnoće.

 Mi ćemo sutra probati da se igramo, svako će biti pingvin koji će morati da nosi na stopalima svoje "jaje". To može biti bilo šta: kesica sa pirinčem, veliko plastično jaje, mala lopta. Cilj je da se jaje odnese sa jednog mesta na drugo a da se ne ispusti, pri čemu moraju da se obilaze prepreke i hoda kao pingvin.
Deca inače znaju da hodaju kao pingvini i to ih baš zabavlja.
Pred spavanje je zakazana trka pingvina do sobe. Ko stigne pravi prvi bira knjigu koju ćemo da čitamo.

Na kraju je Tata današnjem danu došao kao šlag na tortu, doneo je Nacionalnu geografiju iz septembra 2009.godine, gledali smo slike i videli kakvi su mali pingvini, dok im je perje braon boje. Sutra čitamo tekst, Tata je spreman da ih "zarazi" prirodom. :)

U knjizi "365 stvari koje možete samo da napravite i uradite" data je odlična ideja kako da se napravi parada pingvina od otisaka prstiju. Ali to će da sačeka sledeći 25. april.

Do tada uživajte stvarajući i učeći nešto novo, o prirodi i svojoj deci.

2 comments:

gospodja Tralalalinski said...

Pingvini su diiiivni!
A zar nije interesantno sta sve i mi, matori, usput naucimo, pokusavajuci da odgovorimo njihovoj radoznalosti!

Ninočka said...

Skroz si u pravu!!! A kad ne znam KAKO da im odgovorim pa oni krenu sa BUJICOM novih pitanja,pomislio bi čovek da je za kaznu.
Dobro je da nam je "a zašto?" faza prošla, ipak mi je zanimljivije kad počnem da otkrivam koliko su toga novog oni već otkrili.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.