Još toga otkrivam ovih dana

Uskršnji praznici i mi

06 April 2010

Hristos Voskrese.

Dugo nas nije bilo na netu, promenilo se i godišnje doba :). Iz zime smo doskakutali u proleće i svašta se dešava u prirodi i oko nas, al naš blogić kao da zeva. Pa još kad nam zadrema wireless, eto pauze.
Nadam se da Vam je bilo lepo tokom praznika koji je Beti provela oduševljeno se kucajući sa svima koji su bili raspoloženi da joj izađu na megdan.
Ovogodišnja jaja su u našoj kući bila pre svega crvena i obučena. Mi smo još u martu kupili "odeću" za jaja koju možete videti na www.jaje.rs. Na gomili ali i pojedinačno jaja su bila divna. Oslikana, sa ovakvim šarama, sligurno bi bila neuporedivo lepša i zanimljivija, ali za nekog ko nema vremena ni talenta da stvara tako nešto ja sam bila oduševljana onim što se našlo u posudi.

Deca su jaja farbala temperama, malo jaja a malo ruke i kartonske posude. Par komada smo ukrasili šljokicama i platnenim trakama, koristeći oho lepak. Devojčice vole šljaštave stvari.
Moram priznti da sem toga ove godine nismo bili mnogo kreativni. Na netu su se mogle naći razne jednostavne ideje, za čestitke i korpice, koke i zeke. Puno toga prilagođeno uzrastu predškolaca. Dosta toga ste mogli da nađete i kod Škrabalice, naročito ono pisano pred neke ranije Uskrse.


Za kraj, evo kako smo se N i ja snašli da brzo napravimo deci zanimljive korpice.

Potrebne su vam male plastične čaše (kartonske jednobojne bi bile još bolji izbor), po dve rupice na vrhu (jedna naspram druge) se prave kleštima za bušenje rupa na kaišu, žice (pipe cleaner) se iseku na pola, deo provuče kroz te rupice a slobodni krajevi uviju oko ostatka žice.


Ako imate neke "obične" (tanke i manje od naših) nalepnice verovatno ćete moći da napravite više šara na čašama (svojevremeno sam u interex-u kupila samolepljive tufne raznih boja, ali mi sada nisu bile pri ruci). Možda mogu da se prave oblici od kolaž papira. Mi smo na čaše stavili dečije stikere, odlične za album ali ne i za ove čašice. Doduše, ko dobije korpicu sa jajetom može stiker da prebaci u svoj album bez problema.
Druga varijanta je da date deci da čaše ukrase koristeći vodootporne markere jer se obični flomasteri lako skidaju sa plastike. Dovoljno je da pređete prstom preko slike i da se sve razmaže.

Ako ipak uspete da dođete do kartonskih čaša, šare će nesumnjivo biti fantastične a ovo će, uz jaje koje je oslikalo dete, biti odličan poklon za Bake i Deke.

3 comments:

gospodja Tralalalinski said...

Ehej, nedostajali ste ovom blog svetu :)
A, najbolji nacin za oslikavanje jaja je upravo ovaj vas; deci u ruke boje sljokice, pera... pa nek rade sta hoce.
Super!

Ninočka said...

Hvala, lepo je čuti da ste mislili na nas. A i mi smo pratili kako se vi igrate kad god smo imali prilike.

Anonymous said...

треба проверити:)

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.