Još toga otkrivam ovih dana

Leptiriću, šareniću

15 November 2010

Ovaj poklon smo ukrasili zahvaljujući časopisu "Šareni svet".

Leptiri se jednostavno prave, svako dete će moći da ih oblikuje uz minimalnu pomoć roditelja. Mogu da se iskoriste na razne načine: veliki, kao naši, mogu da se zalepe na zid ili ulazna vrata dečije sobe, a manji da ukrase ramove za slike. Mogu da se naprave  u duginim bojama (da se prvo papir, beli ili novinski, oslika vodenim bojama) ili razni jednobojni (od papira za kopiranje u boji). Zatim se za svaki veže končić i okače se da vise sa plafona. Možda kao drmalica za bebinu kolevku.

Za izradu su potrebni:
  • materijal: papir i žica (ja sam koristila onu kojom se vezuju kablovi ili neotpakovane lutke pričvršćuju za karton), 
  • alat: makaze, tanjir, bojice, lepak.
Od papira izrežite kvadrat i krug (dajte detetu da pomoću tanjira napravi šablon i  iseče potrebne delove; naučite ga da ne postavlja tanjir na sredinu papira već na ivicu da bi lakše sekao).

Presavijete ih duž dijagonale kvadrata i prečnika kruga. Zatim otvorite papire i dajte detetu da, prateći ove linije, savija delove u dve "harmonike". Pomozite mu da uspe, napominjući da svaki prevoj mora da prati do kraja. Ako ih dobro ne pritisne krajevi će početi da se gužvaju




Gotove harmonike na sredini spojite žicom, tako da je kvadrat sa gornje a krug sa donje strane.
Preko zalepite telo leptira ako to dete želi.
Malo razvucite harmonike i leptir je gotov!
Možete ih praviti i od reklamnog materijala (iz nekog mega marketa) ili od šarenih listova časopisa.Ili kao mi, od istog papira kojim ste uvili poklon.

 Na rođendan još obavezno ponesite i lepršavo raspoloženje i širok osmeh!

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.