Još toga otkrivam ovih dana

Letovanje u Metamorfozisu

03 February 2011

Počeli smo da tražimo destinacije za letovanje, jeftinije je uplatiti sad, a verujem da su rizik i faktor sreće isti kao da idete "na slepo".

S tim u vezi rekla bih par reči o mestu gde smo bili prošle godine. Ustvari, počela sam o njemu da pišem još neposredno posle letovanja, ali nikada nisam objavila tekst. Zato evo kakvi su naši utisci o mestu gde smo bili, iskreno se nadam da će ove godine tamo biti sređenije (drugačije).
Doduše, možda je nečije iskustvo sasvim drugačije, ali baš zato se raspitrajte po celom netu.

Metamorfozis, Grčka
Ono što smo zatekli nije ni približno onome što smo čuli o ovom mestu. Možda je park nekada i bio sređen, ali danas je fontana rađalica komaraca, a trava gotovo da buja na svim stazama parkića. U samom mestu možete naći sve što vam zatreba: pekaru, rent-a-car, apoteku, hitnu pomoć, frizera, prodavnicu bundi, poslastičarnicu... Ali ima tu dosta zapuštenih lokala i zgrada i to u glavnoj ulici. Kuće izgledaju kao da je grad nekada bio malo primorsko mesto pre svega organizovano oko predivne crkve sa ogromnim dvorištem, a onda je nastavio da se širi, prema potrebama i gotovo u divljoj gradnji. Jedna od ulica kojom smo se spuštali do plaže u mestu zaista je puna drveća i cveća, ali ako se samo pomerite iz nje, nigde ni zelenila ni šarenila.

Nemam nameru da upoređujem letovanja (bar ne na blogu), ali ako se ovo mesto reklamira kao vazdušna banja, onda je njegova budućnost zaista siva i jadna. Bar upoređujući sa letovalištem u kom smo bili prošle godine a koje sa pravom nosi taj naziv.

Što se tiče plaže u Metamorfozisu, tačno je da se sunce dugo zadržava, pa smo se i mi tu kupali uglavnom do 8 uveče po Grčkom vremenu. Ali je staru slavu plaža prokockala. Jako mali deo je peskovit, i to prljav i uglavnom sa mnogo kamenja. A preti i da se smanji jer je armatura za novu zgradu  već postavljena, Ostalo je uglavnnom kametnita obala. More je toplo, meduza ovde nema ali ima ježeva; čuh nekog našeg ronioca kako upozorava dete da se prilazi stenama jer su kolonije ježeva ogromne.

Ipak, priroda je odlučila da ne dozvoli nikome da je previše uništi, pa ako samo malo zagnjurite glavu u vodu (više žutu nego plavu) otkrićete fascinantan svet koji buja ispod vaših nogu. Tu su sase i morski krastavci, i ribe... Čak jato od nekih 200-300 komada na koje ćete nabasati ako odete do samo metar i po dubine. Neverovatno šta sve možete da pokažete svom detetu ako je dovoljno veliko da se lati maske..

To me vraća na početak priče o plažama koje se nalaze oko ovog mesta. Pravilo koje i ne morate da ispoštujete (jer su plaže predivne a more kristalno čisto i tirkizno plavo), ali ćete mnogo dobiti ako ipak poslušate savet, glasi: PONESITE MASKU I DISALJKU, ili ih bar kupite tamo. Toliko toga ima na netkim mestima da će vam užitak predstavljati i dečija znatižlja i oslobađanje od početničkih strahova ako su mala kao moja (dal školjke štipaju, a što je krastavac ljigav, fuuuj, ´oće li rak da uštine, ribe ne grickaju jako?).

Ako nameravate da odmor provedete ne sedajući u auto, ovo mesto nikada ne bi bio moj izbor.
Ali ako vam ne smeta da palite auto da bi se svakoga dana šetkali do okolnih plaža... onda ste spremni  da zaboravite sve što sam rekla.

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.