Još toga otkrivam ovih dana

Kad ruža menja boju

08 October 2011

Ovog leta...
bojili smo belo cveće prehrambenim bojama. Ruže možete kupiti u raznim bojama, ali ovako je mnogo zanimljivije. Doduše, nije boja bila intenzivna kao što sam viđala na nekim blogovima, ali razlozi za to su razni.
Prvo, mislim da su od ruža i karanfili i bele rade i poljsko belo cveće i narcisi mnogo bolji izbor.
Drugo, ako se ipak odlučite za ove lepotice, poskidajte listove. Oni se takođe farbaju, čak pre samih cvetova, što odvlači boju i draž ovoj igri.
Treće, skratite drške maksimalno, ruže će vam možda biti neobične na prvi pogled, ali će se bolje (mnogo bolje) ofarbati.
Za farbanje ruža vam trebaju visoke čaše ili flašice od sokova i pregrambena boja. Tri osnovne boje su dovoljne: žuta, plava i crvena. Zelenu i ljubičastu možete napraviti mešanjem boja, naravno zajedno sa decom.
Zelena nam nije uspela, preovladala je žuta i do kraja je ostalo tako, iako sam ja naknadno dodala tonu plave u vodu. Ljubičasta je bila zanimljiva. Cveće smo stavili u boju u jutarnjim satima, a slike su napravljene tokom popodneva. Za sve to vreme malo malo pa bi neko dete došlo iz dvorišta da vidi kako ide sa farbanjem:

Crevena ruža se, tokom par dana, najbolje ofarbala. Ali imala je najkraću dršku... a možda je i do boje. Proverićemo ove zime, nema šanse da ostavim eksperiment nedovršen.

1 comments:

Škrabalica said...

ja mislim da je do boje.
inače, baš su cakane tako obojene <3

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.