Još toga otkrivam ovih dana

Kartonske gitare

26 October 2011

Ovog leta...
smo pravili gitare (uglavnom mamin posao, ali uz dečiju pomoć) i glumili rokere (hm, pa, svi!). Aktuelne su one i sad, jedino što moramo je da menjamo "žice" često.

Potreban materijal:
  • kutije od cipela
  • kartonske rolne od potrošenih ubrusa ili aluminijumske folije
  • štapići od sladoleda
  • gumice za tegle
  • krep lepljiva traka
  • skalper i makaze
  • kanap
  • opciono, za ukrašavanje: stikeri, kolaž papir, bojice, bilo kakve.
Kako da napravite rezonantnu kutiju?
Na kutiji od cipela nacrtajte elipsu, ili neki drugi oblik otvora na gitari. Isecite karton do te linije skalperom, i onda sve "trouglove", tako da oblik rupe bude što sličniji nacrtanom. Oko otvora zalepite štapiće od sladoleda, možete kasnije gumice za tegle zalepiti za te štapiće.


Vrat: Na vrhu kutije necrtajte krug pomažući se rolnom od potrošene folije, koristeći je kao šablon. Nemote da sećete nacrtani krug već samo, kao i malopre, napravite rezove od centra kruga do nacrtane linije, kružnice. Savite dobijene trouglove na spoljnu stranu, uvecite rolnu od folije u dobijeni otvor, i krep trkom fiksirajte trouglove za rolnu.
Ufff,dal' je iko shvatio šta je ovaj pisac (ja) hteo da kaže?!?

Detalji: Napravite male rezove na vrhu rolne od folije, uvucite u njih štapiće od sladoleda. To su čivije. Doduše, neće naše gumice odnosno "žice" prolažiti tuda, al nek se nađu.

Probušite kutiju tako da možete da provučete konopac, vežite čvorove na krajevima, koristeći se otvorom "gitare". Sad imate i kaiš za nošenje gitare.
 Spremni ste za svirku, samo još treba da javite društvu da POČINJE ŽURKAAA.
Ideja: The Fraker's Acres

Na kraju, pogledajte šta smo od instrumenata već pravili: šejkeri i bubnjevi, i ostalo.

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.