Još toga otkrivam ovih dana

Ledene bojice

02 October 2011

Ovog leta...

smo se zabavili koristeći:
  • kalupe za led u obliku voćkica i patkica
  • vodu
  • puno prehrambene boje (tečne).
Zabava je zagarantovana, a o ovoj aktivnosti pisalo se na raznim mestima. Kod škrabalice (tu ćete naći i link za minieco), mame ne rade na repeat, rastemo, a obavezno potražite i kod first palette.


Dok oni istražuju šta sve mogu sa ledom, idealno je vreme da popričate sa decom o ledu i vodi, o tome kako ste napravili ledene bojice i zašto će se istopiti. Kojom brzinom, od čega to zavisi, šta biva sa vodom koja ostane na suncu, kakve to veze ima sa godišnjim dobima?

Prvi crtež, na žalost, nisam slikala kada je bio gotov, ali Beti je dobila predivan šareni svet samo za sebe. Drvo sa jabukama, cveće, sunce, oblaci, bubice, sve se našlo na jednom mestu.


A onda je na red došla žvrljotina, puna predivnih boja koje se mešaju kako se led topi.

 Videćete da deca na led različito reaguju. Niki je baš imao problema sa tim da savlada hladnoću i počne da crta. 
Zato su na red došle rukavice, pa priča o tome dal osećaju razliku dok crtaju, šta im se i zašto više sviđa. A ONDA je Niki počeo da merka veličinu rukavica, i da trese rukama, i velikim rukavicama, i sitne kapljice OBOJENE vode poletele su na SVE strane. I ofarbale odeću, MAMINU... i da nije bilo dvorišta ofarbale bi i štošta još. 
Zaključak, bavite se ovim u sred leta i ne uplićite rukavice u ovu priču.

Možda zato nije loša ideja da koristite štapiće od sladoleda, čačkalice ili plastične kašičice, postavite ih u posudice kada voda počne da se "steže". Svakako će biti lakše za crtanje. Ali onda propade šansa da postavite neobično pitanje "da li je sad led malo manje hladan?". Možda je najbolje kombinovati.

Kako je, vremenom, led počeo da se topi, Beti je dlanom lomila "bojice" i na stolu su ostali sitni komadići. Ubrzo su postali tečni pa smo ih koristili da pravilmo otiske. Čist papir postavite preko boja, pritisnete blago i ostavite da se osuši. 
Takav papir dalje možete korstiti kao podlogu za crtanje. Evo ovde je puuuno trave.

  Crtajući ledom možete napraviti divan stoljnjak.
Za kraj vam poklanjam par Nikijevih reči, promucanih kroz suze: "Neću više nikad da crtamo ledom, sav se istopiiiooo...!" 
Za sledeću godinu planiram, pod OBAVEZNO, da koristimo led za "gradnju" kula, play at home mom (via hands on: as we grow)... i naravno opet iste, prave letnje, bojice.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.