Posle toga su došli na red pokloni za babe i dede, i ostalu rodbinu. To je već problem, pre svega "šta im pokloniti?". A onda sam videla nešto što me oduševilo vizuelno. Znala sam da ne možemo da promašimo kada sam pročitala spisak sastojaka, jedino nisam znala da će biti tako dobro i ukusno.
Tegle smo vam već pokazali :), sad vam dugujemo i recept, viđen na MarthaStewart.com.
Med, orasi i kandirano voće
Sastojci:
- 1/2 šolje (polutki) oraha, proprženih i ohlađenih
- 1/4 šolje suvih brusnica
- 1/4 šolje suvih kajsija, sečenih na četvrtine
- 1/2 šolje meda, kvalitetnog (naravno, kako drugačije)
Dakle, ja sam koristila tegle od kafe (pakovanje od 100g) i šoljicu od kafe kao mericu, i to onu malu kafansku. Bitno je samo da se ispoštuje odnos doza: 1 mera brusnica, 1 mera kajsija koje sam seckala na četvrtke i 2 mere oraha. Njih sam pržila na 175 stepeni C, oko 10-15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. A onda sam ih ljuštila, što je dosadan posao zbog oblika oraha, al ajde sad. :)Med sipati postepeno, treba mu vremena da se slije i popuni sve rupe u tegli punoj mešavine. Ako su tegle kao ove kafene, za 4 komada će Vam trebati: 1.5kg meda, 200g kajsija i nešto malo više od 200g brusnica i bar 400g oraha (odokativnom metodom). Mi smo stavljali izlomljena jezgra. Dosta toga sam izlomila dok sam ih ljuštila. Na kraju taj deo oko korišćenja polutki jezgra je stvar ličnog izbora i toga šta je kome lepo, meni ovako super izgleda, na ukus ne utiče sigurno.
A ukus je fenomenalan, može se tome dodati još svašta, možda badem ili smokve, ali ja ne bih. Stvar ukusa :). Prijatno Vam bilo ako se odlučite da probate, a ako nekome spremite za poklon onda ne možete da omanete. Još da kupite kašike (drvene, na sajmu meda npr.) pa sve lepo dekorišete - biće to pun pogodak.
0 comments:
Post a Comment