Još toga otkrivam ovih dana

Knjiga od koverti ili naša šarena šuma

14 February 2010

Evo jedne veoma korisne "knjižice", ukoliko imate manjak fioka za odlaganje računa koje morate da platite ili priznanica koje u prodavnici dobijete ako koristite kartice za plaćanje. Meni se to večito viče po manjim, pa onda većim kesama, kutijama od keksa, ali u suštini vrlo nesređeno. 

Može ova knjižica da bude i sladak poklon pun fotografija složenih po nekim važnim datumima, ili opet po mesecima. Pa još dodate ceduljice ispisane anegdotama i važnim događajima.

Može se koristiti i da recimo učite decu da razlikuju boje - na svakoj koverti napravite žvrljotinu u nekoj boji, iz raznih novina ili reklamnih časopisa isečete odgovarajuće slike (crvene rukavice, zelena torba...). Zadatak deteta je da ih pravilno rasporedi. Na kraju igre one će ostati uredno sližene, a ne razbacane na sve strane.


Ako vam se ideja svidi, a još vam i bude koristila, biće vam potrebno:
  • 12 koverata (po jedna za svaki mesec), 
  • papir koji ćete savijati (npr. fotokopir papir u boji, mada može i tanji karton), 
  • karton za korice, 
  • traka za vezivanje knjige (može bilo koje parče platna, dovoljno duga i 
  • nešto za dekoraciju i lepak.
Uputstva za pravljenje ove knjige možete naći jednostavno, odete na google i otkucate "envelope book". Pojaviće se gomila upustava, a evo koja su se meni najviše dopala:
  1. WhiMSy love  (tu ćete naći link za paper-source)
  2. Creativity Prompt
  3. making-mini-scrapbooks.com
  4. The Craftyblog
  5. Whipup.net (sasvim drugačije, ali preslatko)

Za drveće sam koristila novine, akvarel drvene bojice i flomaster za konture. 
Cvet se lako pravi od novinskog papira i celofana za uvijanje poklona. Krugove sam gužvala, seckala pa lepila i stvarno izgleda super, mnogo bolje nego na slici. 


Sve ostalo je igranje i eksperimentisanje, zavisno od toga koliko imate volje i vremena. Vidi se da sam ja probala da budem kreativna sa tušem, ali nisam bila zadovoljna. Brzo sam odustala od svega drugog, našla sam super fontove na netu - za svaka dva meseca sam koristila drugačiji. Beti je svemu dala svoj doprinos, dok joj nije dosadilo crtala je i bojila.


Najvažnije od svega je da se dobro zabavite stvarajući!

2 comments:

Škrabalica said...

Ovo mi se jako sviđa. Moram smisliti kako da ga primenimo. Knjižice sa preklapanjem, džepovima i sličnim zadacima su baš zanimljive, tako da će sigurno i ovo biti!
Hvala na ideji!

Ninočka said...

Drago mi je da ti se sviđaju, a ne sumnjam da će se naći još mnogo dobrih načina da se iskoriste.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.