Još toga otkrivam ovih dana

Vuk i 3 praseta

26 February 2010


Počeli smo od nekih dana da pravimo male porodične rituale, npr. sreda popodne je rezervisana za Beli put, tamo odlazimo na čitanje knjiga. Jednom prilikom Beti je rekla: "Tamo je lepše da se čita". Hvala drugarima iz vrtića što su nam otkrili da te čitalačke avanture postoje i kod nas.
Nedelja pre podne bila je uglavnom rezervisana za pozorište. Jednom prilikom smo propustili predstavu "Tri praseta" :(, inače najviše volimo da idemo u lutkarsko pozorište "Pinokio" , i tako je počela da se rađa ideja da ipak pretstavu spremimo - kod naše kuće.
A onda sam se ja setila da je tema ovog meseca na Unplug Your Kids  spirala (spiral) i odlučila da sve što sam videla na netu ukrstim sa malo naše kreativnosti i dobre volje, dodam zrnce prave igre i tako smo konačno završili rekvizite.
Verovali ili ne deca žele da budu u publici - dakle Tata spremi prste i glas, večeras nastupamo!


Ideje smo pokupili sa sledećih blogova:
Obsessively Stitching je pravila lutkice od filca, što je bila moja prva ideja. Ovog puta sam odatle iskoristila šablon za kućicu, mada bih, da radimo ponovo, sama crtala kuće na kartonu, bez šablona ili još bolje prepustila deci da to urade! Tako bi sve bile različite što mi sada izgleda kao mnogo bolja fora.

Prvi korak je da kupite i pojedete pizzu jedan dan, a zatim da nacrtate i isečete kartonsko pakovanje u obliku 3 kućice prasića, na koje ćete lepiti šta već imate ili možete da nađete od materijala.
Evo kako je to bilo kod nas: cigle smo crtali i bojili flomasterima, slama je rafia (ili kudelja koju koriste u cvećerama kao dekoraciju, npr. obavijaju je oko ruže). Grančice možete da nađete bilo gde napolju, za lepljenje smo koristili drvofix, lepak za drvo.


Lutkice smo pravili po ugledu na Craft Jr, i to tako što smo našem uskršnjem zeki savili uši, a onda je Beti docrtala usta i za njušku roze krug sa dve crne tufne. Ostale smo pravili sada, prasiće od loptica od vate, vuka od lopte od stiropora. Trebaće vam još i one oči različitih veličina i često pominjana žica- pipe cleaner. Nju sam koristila i za vučkovu njušku i bele zube (koji se baš i ne vide, pa ih je Beti docrtavala na stiroporu flomasterom), i crveni jezik. Ruke mogu da se dodaju mada je meni i ovo bilo dosta.


Dodate i po koje kartonsko drvo, od papira ili kartona gitaru jednom od prasića, kapu građevinaru i igra može da se završi a predstava da počne. Uostalom sitne detalje smislite i dodajte sami, a ja ću vam jednom prilikom ispričati kako smo mi zamislili pozornicu.

Ako vam je ipak potrebna neka instant scenografija, evo još nekih zanimljivih prasića:
Frugal Family koristi štapiće od sladoleda,
Fun With Mama ima ideje za kućice od kesa,
na Family Fun ćete naći kako da veoma jednostavno napravite lutke za prstiće - životinje od filca,
a sigurna sam da se lako mogu naći i neka druga zanimljiva rešenja.


Srećna vam bila igra, koju god da odaberete!

2 comments:

gospodja Tralalalinski said...

Bravo, bravo, bravo! Odlicne ideje, sigurna sam da ce vase vecerasnje pozoriste u kuci imati brojne reprize
Pozdrav!

Ninočka said...

Hvala puno, puno! Uvek je divno praviti nešto za decu i sa decom. Ali ti to odlično znaš, sudeći po vašim igrama! Uživajte u njima.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.