Još toga otkrivam ovih dana

Mili, Džek i razigrani mačak

24 November 2010

Čini mi se da sam se ovoj knjizi više obradovala ja nego deca, jer njena vedrina i poruka koju šalje ne mogu vas ostaviti ravnodušne.
U opisu knjige, između ostalog, piše:
"Budi svoj, uživaj u sopstvenim sposobnostima – poručuje ova bogato ilustrovana knjiga koja oslobađa dečju maštu."

Ovo je priča o individualnosti i hrabrosti da se ona iskaže i pokaže svetu. Priča o prijateljstvu i podršci da se bude ono što želite i možete biti.

Ovo je priča o predivnoj kreativnosti, Milinoj, njenoj sposobnosti da od ničega napravi nešto. Beti me pitala "Gde je ona sve to naučila da radi?"... malo sam se zbunila. Biće sličnih pitanja, sigurna sam, još. Onda sam krenula da se vraćam na stranice u kojima nisu svi, niti uvek, mislili da je to nešto lepo. Toliko toga interesantnog možete reći svom detetu o Mili, o mašti i slobodi, o hrabrosti i značaju toga da uvek bude ono što jeste.
Ne baš direktno, al možete ovim putem naučiti svoje dete da i kad je mi (roditelji) gušimo (sputavamo) može da se pobuni i poceti nas da je lepše biti Džek i razigrani mačak. I igrati, igrati, il popiti zajedno šoljicu čaja.


Pedagog Jelena Holcer, pišući recenziju za ovu knjigu kaže:
Na naslovnoj korici knjige-slikovnice „Mili, Džek i razigrani mačak“, prikazno je dvoje dece i mačak kako plešu, i nebo. Na nebu su i mesec i zvezde, ali je samo nebo svetlo, ne asocira na noćno. Dugo sam mislila šta mi je u toj slici neba neobično. Kada sam pročitala knjigu, shvatila sam: zvezde su uvek sa nama, i danju. Ako umete da ih prepoznate i gledate na pravi način.
I još dodaje, a to vam možda pomogne da napravite neobičan novogodišnji poklon:
Lično, imam čitav spisak svojih „odraslih“ kojima želim da poklonim ovu knjigu ne bi li i u njima ona probudila ono nešto detinjasto, maštovito, lepršavo… Ako to učinite i vi, naše okruženje biće manje sivo, mračno i teško. Baš kao što pred kraj knjige Stiven Majkl King kaže: „I, posle toga, ništa nije bilo kao ranije“... sve se nadam da će se ista magija dogoditi i nama! Odnosno, svi smo mi pomalo Mili, ali takođe, svako od nas može postati i Džek ili razigrani mačak za neke druge, drage, prerano odrasle.
Izdavač je Beli put.
 
Još uvek mi odjekuju Miline misli: "Kad plešem osećam se tako hrabra i slobodna"
Slike preuzete odavde

1 comments:

Marija Todorović said...

Mnogo je lepa ova knjižica ....
Meni je promenila život pre par godina . Uzeli smo je iz biblioteke i teška srca je vratili . Još uvek nemam svoj primerak ali uskoro ...
Shvatila sam čitajući je svom detetu da priča govori o meni .... evo i sada mi suze kreću ....
Da , divna priča i drago mi je da je još neko voli ....

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.