Prošle nedelje sam otkrila da imam u kući 4 vrste brašna. Hmmm.
Ovo je prvi hleb koji sam ikada umesila, pa ga zato još više volim, ali to nije razlog da ga ubacim na blog. Zapravo je baš ukusan, a po sastojcima i neobičan.
Hleb od 4 vrste brašna
Potrebni sastojci (merica je šolja od 2 dl):
- 2 šolje belog brašna
- 1 šolja integralnog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna (ja uvek koristim kukuruzno brašno od belog kukuruza, u vangli je ono na vrhu); umesto ovog može se dodati i crno brašno, bar tako u receptu piše
- 1 šolja heljdinog brašna
- 1 izrendan krompir
- 2 izrendane šargarepe (1 do 2 šake)
- 2 izrendane jabuke (1 do 2 šake)
- 2 dl mlake vode
- 1 kašika (supena) šećera
- 1 kvasac (ja sam koristila suvi, kesica od 10g)
- 1-1,5 kašičica (čajna) soli
Ostaviti da narasta 40 minuta.
Peče se 40 minuta, tokom pečenja rernu ne otvarati. Eventualno smanjiti vatru posle 30 minuta.
E sad, nit znam sa koliko na koliko, nit sam videla da to za NE otvaranje rerne piše, dok nisam izvadila hleb. Ja sam svaki čas otvarala da vidim kako hleb napreduje, i opet je "ispao" dobro. Ma fantastično, što bi rekla Beti. Pekla sam na 200*C.
I još jedna stvar: nisam prvo zamesila testo sa kvascem i vodom, pa u to posle izrendala ostale sastojke, nego sam sve dodala u vanglu odjednom, pa zamesila. Na kraju je testo bilo prilično lepljivo i gnjecavo. Ipak je naraslo posle 40'. Obećala sam sebi da ću probati i na drugi način, pa ako bude promena u izgledu ili ukusu, obavestiću vas.
Prijatno!
0 comments:
Post a Comment