Još toga otkrivam ovih dana

Uskršnja jaja

11 May 2011

Na žalost, nismo stigli da naše igrarije pošaljemo na uskršnju izložbu na blogu Rastemo (praznike smo proveli bez računara i interneta), ali pošto je majski konkurs već raspisan, možda uspemo da se priključimo veoma kreativnoj ekipi .
Prošle godine smo za ukrašavanje jaja koristili tempere i lepili na njih šljokice i platnene trakice.

Ove godine smo imali:
Jaja farbana u lukovini- najzdravije i uvek predivno. Pored toga što smo koristili standardnu metodu sa travkama i čarapom ili onim džakom u kome se prodaju pomorandže, vezivali smo i gumice oko jaja i odatle ove pruge po nekima.
Salvete sam lepila drvofiksom (sa malo vode), a naravno odvajajući samo treći sloj, onaj sa slikom. Lepak nanosite na jaje, preko toga stavljate sliku, a onda lepak nanosite i na zalepljenu salvetu, veoma pažljivo.
Meni omiljena kolekcija!



Neka jaja smo ukrašavali hranom: kim, mak, ovsene pahuljice, griz, pirinač. Od onoga što vam ostane dete može da napravi crtež. Drvofiks, razređen sa malo vode, nanesete četkicom na celo jaje ili u željenom obliku (npr neko slovo). Zatim  to mesto prosto pospete pripremljenim materijalom. Možete i jaje jednostavno uvaljti u mešavinu zrnevlja.

Drugi način je da koristite kuhinjsku so (može i morska, možda je i bolje?!?). Na radost devojčica ličiće na šljokice. Jaje namažete razvodnjenim lepkom, uvaljate u so i sačekate da se osuši. Višak lepka skinete rukama, kruniće se deo koji se nije zalepio. Ostatak farbate vodenim bojama ili temperom. Pažljivo, da ne skinete so. Mada i ako skinete, osteće boja, samo se neće presijavati.
Svejedno je super zanimljivo, naročito deci.

ideja: ovde i ovde, a može i ovako.

Možete po njima prosto crtati flomasterima, mi smo koristili permanentne markere.
Ono pile je mamino delo, tata je crtao kornjaču (skroz levo jaje) al se na slici ne vidi glava, samo oklop.
Pitam se pitam se, ko je bolji umetnik? Ne bih znala ko je bolji umetnik. Pih, ta nemojte kasti!

Ovo je fenomenalna "tehnika" za šarena, nikada dva ista jajeta.
Potrebni su vam: kuvana jaja, prehrambene boje, đevđir.
Tehnika: stavite jaje u đevđir i  prelijete ga sirćetom, dodate par kapi prehrambene boje i vrtite jaje po đevđiru da se boja razlije. Sačekate oko pola minuta pa dodate još jednu boju.
Ponovo čekate, pa opet dodate boju. Na kraju, ostavite jaje minut dva da se suši i onda ga prelijete vodom, oko pola šolje.
Ostavite ga na kuhinjskom ubrusu, da se osuši na vazduhu. Možete ga premazati uljem.
Saveti: ako se plašite da bi mogli da isprljate tepih primenom ove metode, "igrajte se u sudoperi".
Počnite od žute boje i dodajte crvenu i plavu. Ostale boje dobićete mešanjem ovih. Previše nijansi daće braon boju, pazite da ne preterate jer će jaja u suprotnom izgledati blatnjavo.
Tajna: ja sam zaboravila da dodajem sirće. Možda je boja zbog toga bila manje intezivna, ali su jaja i dalje bila divna. Jedino sam morala češće skroz da perem đevđir.

ideja: ovde i ovde.

Neizbežno obuci jaje: uskršnje jaje.rs, ove godine Ohrid i Stara Srbija.
Dekoracija stola bila je Betin i moj zadatak:
  • cveće u vazi je od krep papira
  • slamčice i papir u boji (u čašu je trebalo da bude sipan sok iste boje, nismo slikali)
  • salvete su iz dm-a, ima fantastičnih dezena (sa leptirićima i cvetićima, idealno za proslave rođendana)
  • držači za jaja od hartije i zatvarača za mleko (ukračeno vodenim bojama, stikerima, konfetama i Betinim crtežima) - ideja: ovde.
Radost ranog proleća.

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.