Još toga otkrivam ovih dana

Hajde da dočekamo sneg

09 December 2010

Nadam se iskrano da ćemo stići da se pridružimo i ovoj izložbi, jer mi zvuči jednostavno za izradu. Materijali koji se koriste su na dohvat ruke, zapravo ovo i jeste vid kreativnog recikliranja.

Zimska zemlja čuda: Napravite Sneška Belića, vilenjaka - elfa i vilu, gnoma, patuljka ili neko od stvorenja, dal' smem da kažem iz Srednje zemlje. U pagansko dobo slavio se najkraći dan u godini - zimski solsticij. U to vreme se verovalo da se Priroda tada budi i da sva stvorenja izlaze na površinu. Možda neko i ugledamo tog dana, ako se malo bolje zagledamo.
Tako bar piše lilla a, koja je i organizator ove izložbe.

Potreban materijal:
  • telo: plastična flaša od vode,
  • glava: od ping pong loptice, kugle od stiropora, kugle napravljene od zgužvane novinske hartije, koja može dodatno da se fiksira lepkom i lakše oblikuje u loptu, ili smislite sami nešto sasvim drugačije,
  • dekoracija - od papira, platna tj tkanine, boje, dugmića, papirića...
  • pesak ili kamenčići koje ćete sipati u flašu da lakše stoji.

Zatim dosatavite izložbeni primerak malo umetničko delo na lilla.a.design(at)gmail.com (zameni (at) sa @) do 17. decembra, otvaranje izložbe je 21. decembra. Obavezno se o svemu informišite na http://lilla-a-design.blogspot.com/2010/11/call-for-entries-kids-christmas.html.
Potrebno je da u mejlu budu sledeći podaci: 
  1. slika zimskog stvorenja, na neutralnoj pozadini,
  2. par reči o njemu, na engleskom,
  3. napišite godine autora,
  4. ime i adresu bloga ako želite.
Malo sam istraživala... i stvarno, u slovenskoj mitologiji 21. ovog meseca slavila se Koljada. Nije reč o klanju prasića, već naziv potiče od božanstva Koleda. Ako vas tema zanima, o tome ima svašta na www.starisloveni.com.

Svejedno, ideja je super. Još ako je udružite sa knjigama o duhovima i vilenjacima, koje bi mogle da zabave dete i da ga oslobode nekih strahova ako su se javili, biće to sjajna igra u danima koji slede, a koje najavljuju kao prilično hladne.

Tim povodom toplo preporučujem knjigu koja nam je u biblioteci pala šaka, a kupiću je čim je pronađem u nekoj knjižari (čula sam da je u planu da se uskoro štampa novo izdanje), Mali kućni duhovi Jelene Holcer.
Jedno vreme Beti se za svaku sitnicu vadila na nekog od "momaka" iz te knjige, a sad bih da je što pre nabavim, da vidim dal će smisliti i nekog svog vragolana "zaslužnog" il krivog za... ko zna šta već.

Slična njoj je knjiga koju još nisam čitala, Kućni duhovi Dubravke Ugrešić, uz ilustracije već pominjanog Dušana Petričića.
Nešto više o knjizi, preporučujem da pogledate na blogu Oliveti.


Vidimo se na izložbi!

2 comments:

Škrabalica said...

Hmm, dobro me podseti, mogli bi i mi!
Jesi li videla da se na Krokotatu aktuelne aktivnosti zovu Koledo :)
Hvala i na ovim preporukama, moramo potražiti!

Ninočka said...

Nisam obratila pažnju, vidi stvarno... U google pravodiocu videh da "Koledna" znači "Božićna".

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.