Još toga otkrivam ovih dana

Rođendanska torta

19 December 2010

Uz svećice se odlično uklapaju životinjice od plazma keksa. Njam njam.
Četvrti rođendan, tako veliki broj kad pogledam stare slike i pomislim kako je brzo proletelo vreme.
Čini mi se da su u jednom dahu prošle najburnije godine, 2102400 minuta. Sada već i par dana više.


Tortu sam pravila po uputstvu iz časopisa, pa je moja mama dodala par izmena i sada recept izgleda ovako:

Čokoladna torta sa bademom
Sastojci potrebni za koru: 200 g čokolade za kuvanje, 5 jaja, 200 g mlavenih badema, 2 jabuke, 80g butera, 80g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašika brašna, 2 kašike soka od pomorandže.
Sastojci potrebni za fil: 2,5dl slatke pavlake, 250g crne čokolade.
Glazura: 200g čokolade za kuvanje i 100g brašna.
Pripreme: Jabuke očistiti i izrendati, bademe samleti (dan ranije sirove bademe provući kroz vrelu vodu, oljuštiti i ostaviti preko noći da se dobro osuše u krpi). Pleh (kalup za tortu) obložiti papirom za pečenje i papir namazati buterom.

Originalni recept je podrazumevao da se spremi jedna kora i da se, ispečena i ohlađena, iseče na pola horizontalno. Zatim se na sredini namaže filom. Ja sam je tako i spremala, ali možda je ipak bolje da se spreme 2 tanje kore, bile bi verovatno ravnije a ova jedna i nije baš  idealna(debela) za sečenje. Recept ću napisati za jednu koru, ako spremate više, samo podelite sastojke na pola (logično).

Uključiti rernu da se zagreje, na 180 stepeni.
Umutiti mikserom penasto buter, dodati šećer i vanilin šećer.  Zatim dodati žumanca, badem, brašno i prašak za pecivo, pomorandžin sok, čokoladu istopljenu u rerni i jabuke.
Na kraju umutiti šne od belanaca i umešati ga polako u gornju masu.
Koru rasporediti u kalup i peći na 180 stepeni 50 minuta.

Priprema fila: crnu čokoladu (najbolje onu sa 70% kakaoa i više) iseckati sitno. Za to možete koristiti neki blender ili još bolje secko, koji će je izmrviti ili samleti - ostaviti u sitnim parčićima. Zatim umutiti pavlaku, preliti preko čokolade, izmešati tako da se dobije glatka smesa i ostaviti da se hladi u frižideru najmanje sat vremena. Kod naše torte je to trajalo i duže jer kora i posle tih sat vremena nije bila spremna za sečenje.
Dobro ohlađen fil mutiti mikserom 5 minuta. Zatim filovati isečenu koru po sredini.

Preko fila staviti drugi deo kore i preliti glazurom koja se sprema tako što se čokolada otopi (u rerni), umuti se mikserom buter i u njega umeša rastopljena čokolada. Smesa se rasporedi po čitavoj površini torte, a posle kratkog vremena, polu stegnuta čokoladna glazura lako se dekoriše.
Torta se lako pravi, i mada je nisam fotografisala tokom pripreme, verujem da je tekst sasvim dovoljan i jasan.
Na kraju da kažem da nisam uspela da pronađem iz kog sam časopisa prepisala recept, ali čim otkrijem sledi "update" posta. U međuvremenu, tražeći recept nabasah na slične čoko-bombe kod Gage, Grne i Olga i u Minjinoj kuhinjici, predivne čokolešnik kocke. O kalorijama neki drugi put, sada uživajte u slatkišima.


Poklon od kumova je decu oduševio. Beti je rekla "konačno, živi ljubimac", Niki je crnog muljaša nazvao "Biber". Sad je on  glavna faca u akvarijumu, a mama je dobila novu obavezu. I to slatku.


0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.