Još toga otkrivam ovih dana

Dan prvi

22 December 2010

Doborodošla zimo kad si ovakva. I pomračenje meseca mi ne smeta na 10 stepeni, ni što je ovo najkraći dan u godini. Jedino se nadam da deca na planini neće ostati bez snega. Jeste... jutros, zorom, odoše na zimovanje sa vrtićem. I tako sam ja sad ok, jer mi je kao da su u vrtiću, večeras ću biti umorna od spremanja i pakovanja istih :). A posle ima da im pravim poklone za novaka. Nemam kad da brinem.

Nego samo ukratko, dok me još drži, da vam prenesem par utisaka o maskembalima i kostimima.
Slika preuzeta odavde
1. Devojčicama je teže napraviti kostim nego dečacima. Oni zapravo retko kad nađu manu onome što im napravite, sem ako ste totalno promašili temu koju su vam zadali. Kod devojčica morate da pogodite baš sve:  kako su zamislile da to treba da izgleda, šta od vas očekuju i ako obećate balerinu onda mora da bude "prava". Da se vrti, ne bude ni previše kratka, ni previše dugačka , i svašta još nešto. Ako pri tom čujete sebe u njenom glasu... ima da zasučete i rukave i nogavice.

2. Tutu suknja koja se ne šije nego se samo provlače trake od tila oko lastiša, otpada.
Prvo til se teško nalazi, a kad god bih ga našla zaključak je bio da nije dovoljno jeftin da bih ga koristila za igru sa dečijim kostimima. Ok nije da sam se razbila tražeći ga ovog puta- zavesa mi se učinila kao solidno rešenje (zamena) kada je baletska suknjica u pitanju.
Drugo, ovakva suknjica mnogo lepše izgleda na slici nego kad je napravite. Ili je moje noćašnje delo tako izgledalo. Možda bi trebalo da odem da odspavam, pa da nastavim da kucam večeras.

3. Nije lako šiti. Moja mezimica jeste ogromna pomoć (Lenka je pomogla oko izbora), nema onog nameštanja donjeg konca i ima svašta još nešto, ali boj ne bije (samo) svijetlo oružje... Na slikama sve izgleda kao bombonica, lako da lakše ne može biti. Ali kad sedneš da radiš... ako ništa drugo posao traje, dovoljno dugo da shvatiš da si podcenio tuđi rad:)

4. Nisam slikala kostime, nisam stigla, al kad se deca vrate obavezno ću organizovati modnu reviju. Nikijev kostim tigra sam lako spremila crtajući pruge po narandžastoj majici, ali sinoć sam išla da kupim flomaster za crtanje po tekstilu. Nije imao crni, kupila sam braon.
Ja zapravo obožavam da pravim kostime,do sad smo bili Mala sirena i rak (iz filma), gusari, princeza, indijanka i tigar plavi, sada su balerina i tigar narandžasti. I ne volim da kupujem gotove kostime od najlona (poliestera),  volim da deca znaju da im je mama šila i petljala, da znaju da volim i cenim i njihovu kreativnost.
Da ne radim sadašnji posao, bacila bih se (možda!) na izradu kostima. Sa decom ili bez njih.

Za kraj ću preporučiti neke zanimljive suknjice koje su super za kostim balerine, a mogu da se nose i kad maskembal prođe:

4 comments:

Škrabalica said...

Ajoj, Ninočka, pa kod tebe stvarno udarnički :D
Žao mi je što se mučiš, i želim ti da što pre dođete do rešenja.
Ne mogu da verujem da ne možeš til da nađeš? Kod nas ga svuda ima. Obični je oko bio 130 a kristalni, mekši oko 250 dinara kada sam poslednji put kupovala. Metar je dovoljan za tanku suknjicu, a dva i više nego dovoljno za lep tutu.
Ne znam kakav ti je taj materijal za zavesu, ako je premekan, neće to biti to.
Sviđa mi se i poslednja ideja, da se što više nosi kostim. I ja tako napravih naš prvi zvanični.
Haljinica za svaki dan, a krila i maska za totalno maskiranje.
Ljubimo vas! :)

Ninočka said...

Eee Škrabalice :) A i ti si u formi, a šivenje i ja tek hvatamo zalet. Nije to sa tilom najsmešnije od svega (rekoh da se istina i nisam baš dovoljno trudila da ga nađem). Ja sam htela da uštedim pa sam zavesu kupila u radnji "na kilo". Al sam odabrala onu sa olovom na dnu - "taj mi je dezen baš odgovarao", i ispade skuplja dara nego mera. Moraću ipak da probam opet sa tim tilom, da se ne brukam pred detetom :) i ostalima.

Škrabalica said...

Hej, pa možeš neku sa ovih linkova. Ja ubeležih dve, mogu se nositi svaki dan :)
Kod ove od traka je nezgodno što se upetljavaju, pa se svremena na vreme moraju ispraviti, ali to je minut posla. Ustalom koliko para toliko muzike. Miletu za igru je sasvim dobra :)
Pitaću drugaricu Lejlu za nabavku materijala u Bgd-u. ;)

Ninočka said...

Ja sam suknju napravila i ona je sad na zimovanju, jedino... nije dovoljno slojevita, a i ja sam htela još nešto da dodam pa nisam stigla. Dok se vrati sa zimovanja slikaću je i pokazati.
Hvala na pomoći oko tila, Beti će sigurno imati još želja. :D

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.