Još toga otkrivam ovih dana

Ua kašalj

20 January 2011

Evo gde sam sad: od virusa (verovatno) preko kašlja do bronhitisa.
Ali srećom deca nisu prošla tako, možda zato što sam ja mnogo pažljivija i doslednija kada je u pitanju njihovo zdravlje.
Evo bućkuriša koji preporučujem kao prirodni sirup protiv kašlja.
 
Recept:
Žuti šećer, 2 kašike, sipati u suvi sud i  karamelisati (savet: ako je jaka vatra mešati sve vreme, da ne zagori). Čim šećer počne da tamni dodati 2 kašike vode i skinuti sa šporeta.
Zatim dodati: 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike meda i sok 1 celog limuna.
Sve izmešati i ostaviti da se ohladi.
Konzumacija:
Pre svakog obroka (3 puta dnevno), po jedna kašika, supena.
Savet: 
Sirup je veoma sladak, maslinovo ulje nije ogavno, ali je limun taj koji daje kiselkast ukus i ubija slatkoću. Zato gledajte da ne štedite na soku od limuna.

Kad već dajete detetu nešto tako "gadno", onda dodajte i propolis kapi, prema uputstvu. Mnogo znači za jačanje dečijeg imuniteta, a njegova gorčina izmešana sa sirupom valjda nije tako strašna.
I prinesite detetu čašu sa vodom (njihova ideja i jedini način da pristanu da progutaju kašiku sirupa), da može brže bolje da se oslobodi tog ne baš tako groznog ukusa.

Svako jutro moja deca se postroje u red, svako sa svojom čašom vode u rukama. Već znaju za redosled: prvo uzmu sirup, pa eliksir i po dve plazme. A tek posle toga krećemo u vrtić.

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.