Deca su na rođendanu došla do slatkiša iskazavši ljutnju prema otrovnoj jabuci.
Ja sam koristila ovo video uputstvo, ali toplo preporučujem Nasmijano nebo kao inspiraciju, i njen post o kaširanju kao siguno najbolju metodu. "Prošetajte" po blogu i videćete zašto to mislim, ona je to dokazala sa mnogo predivinh radova.
I moj recept je sa video uputstva, mada ih ima još najrazličitijih. Ovaj se ne kuva pa ga to čini još privlačnijim. Sastojke (vodu i brašno, u odnosu 2:1) mešajte dok se grumuljice ne razbiju. Gotovo, brzo i lako.
Balon naduvate, stavite u činiju široku taman toliko da se donji deo balona lepo nasloni. Cepkate komade novina, umačete u lepak, višak lepka svlačite prstima i tim papirićima oblažete balon.
Na vrhu, tamo gde vam je balon zavezan, ostavite otvor kroz koji ćete ubacivati slatkiše. Veličinu otvora procenite sami.
Novine lepite najviše u 2 sloja pre nego što ostavite da se suši. Mi smo stavljali 1 po 1 i na svakih 24h dodavali smo po jedan nov sloj.
Na kraju smo probušili i bacili balon. Pinjata je spremna za dekorisanje.
Za poslednji sloj, možete umesto novina koristiti beli krep ili flis papir, a zatim ga farbati vodenim ili akrilnim bojama.
Mi smo koristili crveni krep papir, kod nas ih prodaju u širokim rolnama, pa je potrebno svaku rolnu seckati kao rolat sa makom. Ja ih dalje nisam ceplaka kao suknjicu (traku iseckati do pola) ili na kvadratiće, već sam samo trake uvijala oko "jabuke", sloj preko sloja. Na kraju sam dodala listove od kartona, zalepila ih tamo gde je bila rupa za ubacivanje slatkiša.
Napomena: Ako imate dosta slatkiša ne ubacujte sve odjenom, pašće na dno i ako su preteški izlomiće pinjatu pre vremena. Dok stavljate slatkiše usput dodajte i krep trake, ili ako ih više nemate noć pred rođendan, dodajte trake od novina (očigledno naš slučaj). Biće zanimljivo, deca će duže tragati za bombonama jer nisu baš vidljive.
I mislim da vam za izradu ne treba više od 3 sloja hatrije, ako baš imate puno bombona.
Smesa tj. lepak je super, može da se koristi danima, a ako je potrošite pre vremena brzo i lako zamesićete novu.
Pazite samo da prostor gde radite obložite novimana, lepak pada svuda, po podu, dečijoj odeći, stolu... Naravno ako radi dete, odrasli to VALJDA rade sa mnogo više obzira prema onome ko čisti tj. sebi. :) Beti mi nije dala ni da proverim teoriju.
Čini li me to vešticom??? Jer ja sam bila ta koja je crvenu blistavu pinjatu donela u vrtić. Hm...Pinata ili pinjata... za izradu vam je potrebno:
- balon
- novine isečene na trake ili kvadratiće (naša varijanta)
- stranice novina, za zaštitu površine na kojoj radite
- lepak za papier-mache metodu čini: 2 dela voda i 1 deo brašno (deo = merica = npr. šolja)
- krep papir
- kanap ili traka za kačenje pinjate
- tečni lepak, za lepljenje poslednjeg sloja krep papira... a i ne mora
- Slatkiši: razne bombone, čokoladice pojedinačno pakovane, praline (smile loptice), baloni, kafa u kesicama...
Ja sam koristila ovo video uputstvo, ali toplo preporučujem Nasmijano nebo kao inspiraciju, i njen post o kaširanju kao siguno najbolju metodu. "Prošetajte" po blogu i videćete zašto to mislim, ona je to dokazala sa mnogo predivinh radova.
I moj recept je sa video uputstva, mada ih ima još najrazličitijih. Ovaj se ne kuva pa ga to čini još privlačnijim. Sastojke (vodu i brašno, u odnosu 2:1) mešajte dok se grumuljice ne razbiju. Gotovo, brzo i lako.
Balon naduvate, stavite u činiju široku taman toliko da se donji deo balona lepo nasloni. Cepkate komade novina, umačete u lepak, višak lepka svlačite prstima i tim papirićima oblažete balon.
Na vrhu, tamo gde vam je balon zavezan, ostavite otvor kroz koji ćete ubacivati slatkiše. Veličinu otvora procenite sami.
Novine lepite najviše u 2 sloja pre nego što ostavite da se suši. Mi smo stavljali 1 po 1 i na svakih 24h dodavali smo po jedan nov sloj.
Na kraju smo probušili i bacili balon. Pinjata je spremna za dekorisanje.
Za poslednji sloj, možete umesto novina koristiti beli krep ili flis papir, a zatim ga farbati vodenim ili akrilnim bojama.
Mi smo koristili crveni krep papir, kod nas ih prodaju u širokim rolnama, pa je potrebno svaku rolnu seckati kao rolat sa makom. Ja ih dalje nisam ceplaka kao suknjicu (traku iseckati do pola) ili na kvadratiće, već sam samo trake uvijala oko "jabuke", sloj preko sloja. Na kraju sam dodala listove od kartona, zalepila ih tamo gde je bila rupa za ubacivanje slatkiša.
Napomena: Ako imate dosta slatkiša ne ubacujte sve odjenom, pašće na dno i ako su preteški izlomiće pinjatu pre vremena. Dok stavljate slatkiše usput dodajte i krep trake, ili ako ih više nemate noć pred rođendan, dodajte trake od novina (očigledno naš slučaj). Biće zanimljivo, deca će duže tragati za bombonama jer nisu baš vidljive.
I mislim da vam za izradu ne treba više od 3 sloja hatrije, ako baš imate puno bombona.
Smesa tj. lepak je super, može da se koristi danima, a ako je potrošite pre vremena brzo i lako zamesićete novu.
Pazite samo da prostor gde radite obložite novimana, lepak pada svuda, po podu, dečijoj odeći, stolu... Naravno ako radi dete, odrasli to VALJDA rade sa mnogo više obzira prema onome ko čisti tj. sebi. :) Beti mi nije dala ni da proverim teoriju.
0 comments:
Post a Comment