Još toga otkrivam ovih dana

Pazi šta pričaš

23 June 2011

Sve je počelo i pre nego što smo pročitali ovu stranicu dečijeg časopisa Vile i princeze. Dogovorili smo se sa decom da ćemo jedni druge da opominjemo kada primetimo da neko koristi poštapalice.

One možda popunjavaju vremensku rupu u govoru, ali su neprijatne za onoga s kim razgovaramo. Njihova upotreba ostavlja loš utisak. Najgore od svega je što vremenom, i to vrlo brzo, postaju loša navika.

Ovde prepisujem tekst koji je davno, u rubrici saveti princeze Mile, objavila Družina znanja. Izvinjavam se autoru što ne znam njegovo ime.





Nevaspitani jezici
Drage princeze, da li obraćate pažnju na način na koji govorite? Da li znate da vas ružne reči poružnjuju, jer vam se lici krivi u ružne grimase dok ih izgovarate. A postoji i posebna vrsta lažnih reči koje nisu ružne, ali nisu ni prave rači. One su prava napast. Kad jednom počnete da ih upotrebljavate, kao da vam se uvuku u usta i počnu da vas kvare. Takve ružne reči možemo da podelimo u dve grupa: aavske i mmske reči. Hajde da proverimo da li se vi služite njima.

Aavski ili magareći jezik
U aavske reči spadaju:
A? - što znači "molim" ili "šta?"
A-ha - što znači potvrdno da,
A-a - što znači odrično ne.
Aavski jezik liči na njakanje magarca i zato se naziva magarećim jezikom. Podstiče lenjost jer čovek upotrebljava sve manje pravih reči, a sve češće njače. Pri izgovaranju aavskih reči, lice se opusti i visi, a uši moraju da se naćule, jer je ponekad teško razaznati šta je neko odnjakao.

MMski ili mutavi jezik
U mmske reči spadaju:
M? - što znači "molim" ili "šta?"
M-hm - što znači potvrdno da,
M-m - što znači odrično ne.
MMski je, zapravo, način mumlanja i ispuštanja nemuštih zvukova - kao da je čovek mutav i nesposoban da govori. Mmski može da se govori i zatvorenih usta, tako da usta polako nestaju. Drugi ljudi vas vrlo često ne razumeju, tako da lako dolazi do nesporazuma, pa i svađe (što je veoma loše).

Još nešto: nemojte da koristite poštapalice u govoru. Ako ne znate šta da kažete, kako da započnete rečenicu ili da je nastavite, zastanite i sačekajte da smislite šta hoćete da kažete. Nikako nemojte da se u takvim situacijama "poštapate" besmislenim ili bilo kojim rečima kao što su: ovaj, pa, onda i raznim drugim, čak i nepristojnim rečima.

Devojčicama koje lepo i pravilno govore, lice se ne krivi u grimase i svi ih razumeju, tako da nema nesporazuma. Neko je lep i ako ume lepo da govori.

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.