Još toga otkrivam ovih dana

Razglednice

18 June 2011

Ove godine prvi put učestvujemo u razmeni razglednica za porodice (International postcard swap for families). Baner sam videla kod mame Ane, a ostalo je išlo samo od sebe.

Poslali smo i dobili pet divnih razglednica (po neku sliku i olovku pride), deca su postavljala bujice pitanja, bili smo kreativni u crtanju i fotografisanju.
Pri tom ste obavezni da preporučite jednu ili više knjiga koje vaša deca vole da čitaju. Mi smo napravili dugačku listu od nekoliko omiljenih, onda sam izdvojila autore sa naših prostora, na kraju smo završili sa jednom koja je ovih dana veoma aktuelna. Ostale ostavljam za naredne godine :).

Ideja koja mi se od starta vrzma po glevi je da o svakoj od zemalja u koje smo poslali i iz kojih su nam stigle razglednice, naučimo po nešto. Gde se nalazi, kako izgleda zastava, nacionalna nošnja, zgrada po kojoj je poznata, životinja, muzika i instrument... sve ono što mogu da nauče na zanimljiv način. Na blogu Leptir deca su baš na taj način učila o Aziji, i o planeti Zemlji, a mnoge informacije možete da prikupite na Activity village.

Za početak smo deci kupili globus i Niki ga je nekoliko noći koristio i za uspavljivanje. Jasno vam je da su oduševljeni.


Umetnici su od kuće poneli po olovku, gumicu i blokčić. Ispred dve zgrade smo se zaustavili, našli klupicu ili žardinjeru i mali umetnici su dobili zadatak da nacrtaju zgradu Skupštine i crkvu Svetog Marka. To smo kasnije lepili na hamer A4 formala, zajedno sa fotografijama koje smo napravili i dečijim autoportretima. Još po koja reč i nama i Beogradu, i poslali smo to u svet. Doduše još nam niko nije poslao odgovor, ali deca su uživala, a to je najvažnije!


Prošlog vikenda, tačnije u nedelju, u okviru izložbe Centra za promociju nauke, na Kalemegdanu smo crtali i pravili kolaž razglednice na koje smo lepili fotografije nekih zgrada Novog Beograda. Već vidim kako naša mala dela odlaze kod onih drugara koji su nam na svojim razglednicama ostavili adresu.


Obišli smo i izložbu ruske fotografije, možete je videti do kraja leta, a preporučujem kao OBAVEZNO.

3 comments:

Leptir (Nataša) said...

Baš zabavno!

PS Hvala ti što si u svoj post stavila i linkove s "mojim" aktivnostima :)

gospodja Tralalalinski said...

Ah, Ninocka, vi ste bili bas vredni i kreativni u izradi razglednica. Bas su lepe.
Ne znam sta je u pitanju, ali nama ni jedna cestitka jos nije stigla :(

Ninočka said...

Leptir, samo nas ti obaveštavaj o dobrim aktivnostima, uvek ću ih linkovati. I primenjivati. :)

Gospođo Tralalinski, pošalji mail Zoe Toft i pitaj u čemu je problem. Ako neka i zaluta, dešava se, ali ako ne dobiješ ni jednu razlednicu, onda je nešto promaklo nekom u ovoj priči.

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.