Još toga otkrivam ovih dana

Narukvice

22 May 2009

Divan prolećni dan, Tatu smo poslali na pijac :), a preostala trojka se igrala na livadi.Mada istina, Mama je krenula iskusno opremljena. Trebala nam je krep traka, korisna pre svega zato što se lako cepa prstima, a to znači da nema nošenja makaza. Devojčica je, kao i svaka mala dama, odmah počela da sebi pravi nakit koji sam, oduševljena idejom, pronašla kod maya*made: nature bracelets.Dakle okrenete traku naopačke, tako da lepljva strana bude spolja. Zalepite dva kraja jedan za drugi na levoj ruci ako inače pišete desnom. Druga dobra stvar kod krep trake je što možete da premeštate traku sa ruke na ruku. I onda počinje traganje, za šarenim cvetićina, zanimljivim travkama, tu je paprat, detelina, sve i svašta se može naći, ubrati i zalepiti na traku. Polako počinjete da stvarate narukvicu. Svaki put drugačiju, eto unikata. Malo radost splasne kad cveće na vrućini počne da se suši, ali eto povoda da opet pravite novu narukvicu.Ishod je bio fantastičan, ona je napravila 2 različite narukvice, ja jednu. Niki nije bio zainteresovan. Zato je uzeo svoju ribu (čitaj o tome ovde) i pozvao me da vidim: "Mama, 'iba pi'ki na noti". Kako sam bila oduševljena, bar neko da traži nošu. Problem savremenog doba, napredka i razvoja, kome i mi dajemo zeleno svetlo-pelene.
Prvo, deca mnogo kasnije počinju da traže nošu, u ovim letnjim danima gotovo ravno katastrofi što se njihove guze tiče. Skoro sam čitala na nekom blogu kako jedna mama priča oduševljeno da je njena devojčica sama tražila nošu iako je još rano za to, beba ima 21 mesec. Sad se svako skidanje pelena za jednokratnu upotrebu pre 2 godine smatra nadarenošcu?!!

Drugo, zagađenje, gde god se pomerite saznate da im je period raspadanja katastrofalno dug, čak stotinama godina. Grize me savest svkai put kad promenim pelenu detetu. Opravdanja nema.

Treće, i eto najvažnije, toliko su nezdrave zbog nekih supstanci koje sadrže... Par minuta traganja po netu daće vam pregršt informacija, postajete experti iz kojekakvih oblasti npr. hemije, biologije i bez mnogo pameti :). Ali pogledamo stvar laički, kad tako lako vezuju za sebe mokraću, mora da sadrže neke hemikalije, kojegod, svakako nije zdravo da su blizu dece, naročito što su u pitanju tako nežni organi kao što su genitalije.
Pelene. info

Dakle, dovoljno da se vratimo platnenim pelenama "trčeći". E sad, i ja spadam u one koji to neće uraditi. Prezauzeti smo, lakše je ovako i brže, manje je pranja sušenja peglanja, ma ima tu hiljade opravdanja. Tata je na ideju da se vratimo platnenim pelenama i da ga ostavljemo malo mokrog (letnji dani, sve se lako suši) samo rekao: "Pa ne znam", tačka
Valjda i zato što ćemo u julu kod Babe i Dede, a oni imaju dvorište, sjajnog pomagača u navikavanju na nošu. Ni ne sumnjam da ćemo u septembru krenuti u vrtić u gaćicama.

Za kraj ću Beti ostaviti da se malo ponosno šepuri na netu:

0 comments:

 
Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Serbia License.